Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van De Tekstkoning. Op Posted on 19 september, 2012by

Geboeide handenSchrijfwijzers staan vol met eeuwige schrijftips: schrijf actief, vermijd ouderwetse taal enzovoorts. Maar ze bevatten zelden harde eisen zoals een maximum aantal woorden. En dat is een gemiste kans. Daarom anti-schrijftip 3: Beperk jezelf.

Raak schieten met weinig woorden

De meeste schrijvers kennen de regel ‘In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister’. In de beperking toont zich de meester, aldus Goethe (1749-1832). Wie met weinig woorden weet raakt te schieten, beheerst de materie werkelijk.

Een woordgrens is net zoiets als een deadline. Niet leuk, maar wel logisch. Het geeft de schrijver vooraf een richtlijn mee en voorkomt dat iemand later veel tekst moet schrappen. Of dat een arme lezer zich een weg moet banen door een Woud van Overbodige Woorden. Iedere tekstverwerker heeft een knopje waarmee je eenvoudig het aantal woorden kunt tellen, dus wat houdt je tegen?

Voordeel van beperken

Het voordeel van een maximaal aantal woorden is duidelijk; de kans stijgt dat jouw tekst ook echt wordt gelezen. Een ellenlange  brief wordt niet gelezen, maar een kort A4’tje gaat ons beter af. Een nota die eruit ziet als een telefoonboek wordt door niemand opengeslagen, maar een heldere samenvatting doornemen is goed te doen.

Worstelende schrijversWorstelaars

Zelfs een matige schrijver kan met 400 woorden wel een redelijke brief boetseren. En een nieuwsbericht op internet moet niet langer zijn dan 175 woorden. Weinig lezers zullen hier bezwaar tegen hebben. Het voorstellen van een maximum aantal woorden per type tekst raakt intern vaak wél een gevoelige snaar. En dat is logisch, want worstelende schrijvers hebben vaak de structuur niet op orde. Dat maakt schrapwerk moeilijk en dus krijgen ze problemen met woord-maxima. Zij zullen klagen. Maar dat is juist hét argument om door te gaan. Want een maximum aantal woorden maakt worstelende schrijvers zichtbaar, waarna je ze kunt helpen en ondersteunen.

Geef grenzen aan

Een tekst kan altijd in minder woorden. Deze ook. Iedereen kent wel de schrijfoefening waarin de trainer vraagt om een tekst te herschrijven, maar dan in 200 woorden. En daarna in 100. Enzovoorts. Het lukt bijna altijd. Deze tekst in 2 woorden: Beperk jezelf.

Niemand leest ze, maar ze worden nog steeds geschreven; nota’s van 40 bladzijden en brieven van 8 kantjes. Daarom stel ik voor om af te spreken dat we voortaan maximaal 400 woorden uittrekken voor een brief. Dat een online nieuwsbericht hooguit 175 woorden telt en we nota’s terugbrengen tot 4.000 woorden.

Wie durft?

Hopelijk zijn er hier en daar bedrijven of overheden die zo dapper zijn om eens keiharde woordgrenzen in te voeren. Om tot slot te laten zien dat kort ook mooi kan zijn, eindig ik hier graag met een literaire noot, namelijk een verhaal van Ernest Hemingway (1899-1961): ‘For sale: baby shoes, never worn’.

In deze serie verscheen eerder:

 

Reacties

4 Responses over “Anti-schrijftip 3: Beperk jezelf”

  1. […] harte, maar er is er vandaag een verschenen waar ik het toch echt niet mee eens ben, namelijk de tip om je te beperken in het aantal woorden van je tekst. De vraag ‘hoe lang mag het maximaal zijn?’ komt heel vaak aan de orde, en […]

  2. Schrijf je teksten die tussen de 400 woorden en de 1000 woorden zijn, dan doe je dus zowel de bezoekers een plezier, als de zoekrobotjes. Hou deze aantallen in gedachte, en je ranking zal stijgen, waardoor je dan weer meer bezoekers krijgt en dan normaal gezien ook weer meer verdiensten. En daar doen we het uiteindelijk toch allemaal voor. Een centje verdienen.

  3. Meta Description Tag Lengte: Het is niet het aantal woorden die tellen maar het gaat eigenlijk om het aantal karakters. Want gebruik je meer dan 155 karakters zal Google de tekst “afkappen”.

  4. Eigenlijk gelden de standaardregels voor het schrijven een duidelijke webtekst op internet in het kwadraat. Hou het simpel, let op actief taalgebruik, gebruik tussenkopjes, maak geen ingewikkelde zinsconstructies. Blijf onnodige woorden schrappen.

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.