Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van Vaagtaal & Tekstridder. Op Posted on 2 november, 2011by

Donner is géén kandidaat voor de functie van vice-president van de Raad van State. Toch vervult hij binnenkort die functie. De PVV zit níet in de regering. Toch bepaalt Wilders wel degelijk de politieke koers van Nederland. ‘Onze jongens’ voeren geen oorlog in Afghanistan, maar het zijn politie-opleiders. Toch vechten ze dapper mee. Hoe komt dat? Door Binnenhofbargoens, de vaagtaal van de politiek.

Iedereen weet het, maar niemand zegt het

Natuurlijk, politici moeten uiteenlopende belangen op een goudschaaltje wegen. Ze moeten de kiezers en de eigen achterban tevreden stellen, maar ook coalitiepartners, vakbonden, werkgeversverenigingen, overlegorganen en toezichthouders. En dat lukt alleen door de waarheid te verdraaien en door te ontkennen wat niet te ontkennen valt.

Soms gaat het andersom: dan zegt een politicus juist heel veel, al weet niemand precies wát hij dan eigenlijk zegt.  Zo beschuldigt Rutte de oppositie recht voor zijn raap van ‘decontextualisatie’ en eist hij ‘elaboratie’, wat dat ook moge zijn. Of Hare Majesteit gaat op loze wijze de ‘problemen van vandaag’ aanpakken om zo ‘kansen voor morgen’ te creëren. Zo ontstaan lege woorden als ‘heroverweging’, ‘toekomstbestendig’ en ‘herconceptualisatie’. Woorden die verre van duidelijk zijn, al vraagt niemand naar de precieze betekenis.

Binnenhofbargoens, het boeventaaltje van het Binnenhof

Iedereen zegt het, maar niemand weet het

Binnenhofbargoens, het boeventaaltje van de achterkamertjes, is er niet ten bate van de kiezer of voor de Nederlandse bevolking, maar puur om de gevestigde politieke orde in het zadel te houden. Zolang het volk geen duidelijke taal eist, hebben politici er alle belang bij om in onduidelijkheden te blijven praten.

Het gevaar van vaagtaal in de politiek wordt steeds beter zichtbaar: terwijl de Tweede Kamers een soort Wordfeud uitvecht tussen ‘bedrijfspoedels’ en ‘tuinmannen’ als deelnemers, is de kiezer het spoor bijster. Welke partij staat waarvoor? Wat zijn de echte problemen en de mogelijke oplossingen? Griekenland? Het pensioenstelsel?

Nee hoor, niets aan de hand, alles onder controle. We hebben de luxe om ons druk te maken over de sollicitatieprocedure bij de Raad van State en de vraag of de échte grote gedoger nu wil opstaan.

 

Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser werken voor www.tekstridder.nl en organiseren jaarlijks de Vaagtaalverkiezing (www.vaagtaal.nl). Meer over Binnenhofbargoens lees je in het gratis eBook ‘gevaarlijke vaagtaal’.

(De illustratie valt niet onder creative commons-licentie. Copyright illustratie: Rob Derks)

Reacties

Geen reacties over “Column: De kandidaat die geen kandidaat was”

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.