Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van Wout Sorgdrager Communicatie. Op Posted on 19 maart, 2012by

Hoe schrijf je chic? En hoe vervoeg je het? Een collegatekstschrijver dropte de vraag op vrijdagmiddag in het online-forum van Tekstnet, de beroepsvereniging van tekstschrijvers. Schrijven we het inderdaad chic, chique of sjiek? En moeten we dan schrijven over het chice beton, het chique beton of het sjieke beton

2 minuten nadat ze de vraag in de groep gooide, gaven acht alerte Tekstnetters het antwoord. Inderdaad: beton is chic. En we hebben het over dat chique beton. De spelwijze sjiek en sjieke is wel in de witte spelling toegelaten maar niet in de groene.

Ik wil hier een pleidooi houden voor de onmiddellijke, onvoorwaardelijke en definitieve afschaffing van die vermaledijde witte spelling en voor het in de algemene voorwaarden van Tekstnet opnemen van de clausule: ‘Leden van Tekstnet hanteren de officiële spelling zoals deze is vastgesteld door de Taalunie tenzij de opdrachtgever en opdrachtnemer in de opdrachtbevestiging expliciet anders overeenkomen.’

Chic beton, chique beton of sjiek beton?

Dit stukje tekst gaat door voor column en volgens mij mag ik daarom eindelijk onverbloemd en ongezouten schrijven wat ik vind. Dat doe ik dan nu maar een keertje. Het is belachelijk dat er professionele tekstschrijvers zijn die willens en weten en ook nog eens bewust de witte spelling hanteren. Voor de duidelijkheid: ik heb vrienden die wit spellen. Vaak zonder het te weten! Er is niets mis met de witte spelling. Alleen een miniem petieterig kleinigheidje: spellen staat of valt met gezamenlijke afspraken en in dit land maken we dergelijke afspraken in het parlement. En dan is het eigenlijk wel respectvol jegens de democratie om in je officiële werk je aan die afspraken te houden. Het Genootschap Onze Taal draag ik een warm hart toe. Maar het predicaat ‘Onze’ is wat aanmatigend. Hun taal is ook mijn taal. Maar hun spelling is niet onze spelling. We hebben nu 7 jaar gehad om te wennen aan de nieuwe spelling. Het is tijd. De recente herdruk van het Witte Boekje mag ook echt de laatste zijn.

Is het belangrijk? Nee, natuurlijk niet. Is het Kerst of kerst? Is het 1 aprilgrap of 1-aprilgrap? Is het re-integratietraject of reïntegratietraject? Is het ideeënloos of ideeëloos? Neem van mij aan: er slaapt helemaal niemand ook maar 5 minuten minder als hij of zij voor het inslapen leest over de geslaagde 1-aprilgrap die medewerkers van het reïntegratieproject rond Kerst pas gepland hadden, omdat ze daarvoor nog ideeënloos waren.

Is het vreemd? Ja. Ik blijf me verbazen over dit land waar we elkaar gek maken met 2 spellingen. Je gaat het toch niet kunnen uitleggen dat in dit landje, gidsland, lichtend voorbeeld van democratie, de door belastingbetalers betaalde omroepen alsmede enkele vooraanstaande kranten besluiten om een 2de spelling te promoten die enkele spelwijzen verbiedt of juist een 2de spelwijze toelaat. En dat dat dan wordt uitgegeven door de voormalige Staatsdrukkerij. Afschaffen dus.

 

Reacties

3 Responses over “Column: Sjiek chiquer chicst”

  1. Hoi Wout, leuke column. Maar ik ben het volledig oneens met je betoog. Ik vind dat we het GROENE Boekje moeten afschaffen. Ik wil zelf kunnen kiezen tussen bessesap (sap van 1 bes) of bessensap (sap van 2 bessen) of tussen chic (echt chic) en sjiek (ironisch). Daar hoeft de overheid mij niet bij te helpen. En al helemaal niet met een woordenlijst die is samengesteld door een groepje hoogleraren taalkunde zonder inspraak van professionele taalgebruikers of mensen uit het onderwijs. Zo, dat lucht op. Groeten! Marcel

  2. Ha Marcel, Nou, nou, nou, dat zit diep. En het mooie is: ik ben het geloof ik wel met je eens. Twee boekjes is te veel van het goede. En ieder begrip verdient zijn eigen woord. Dus als bessensap iets anders is dan bessesap moeten we ze allebei een woord geven. Maar waar ik niet aan wil is dat jij of ik of een hoogleraar of een andere taalgebruiker in zijn of haar eentje beslist hoe hij of zij vandaag een woord wil spellen. Dat is gewoon niet handig. En nou treft het dat we in dit land een democratie zijn. Dus als er een spelling moet worden aangepast, en jij vindt dat heel belangrijk, dan stem jij op de partij die dat hoog in het vaandel heeft. En zij regelen dat dan voor je. In sommige zaken helpt de overheid niet maar regelt de overheid.
    Ik bedoel: 1 boekje, graag! En hoe dat boekje tot stand komt, ach, als we er maar ons stemrecht op kunnen uitoefenen. Want het Witte Boekje is natuurlijk ook “maar” een produkct van in zekere zin een willekeurige groep mensen.
    Awel: ik hoop niet dat je boos p me bent (of wordt).

  3. Christine van Eerd says: | 11/04/2012 om 16:49

    Ik stelde die vraag en was blij met het snelle antwoord van mijn tekstnet-collega’s. Zo kon ik mijn opdrachtgever snel uitsluitsel geven. Bij twijfel kies ik voor groen. Zelf vind ik het nog steeds raar staan ‘het chique beton’, Waarschijnlijk vooral door de combinatie met dat robuuste materiaal. Een chique japon oké, maar beton is eerder sjiek, maar ook dat eigenlijk niet ;)

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.