Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van Wout Sorgdrager Communicatie. Op Posted on 9 november, 2011by

Wie lid wil worden van Tekstnet, de beroepsvereniging van tekstschrijvers, moet 2 recente teksten insturen met een toelichting waarin hij vertelt wat de tekst beoogt, voor welk medium de tekst bedoeld is en wie de doelgroep is. Een commissie van enkele ervaren Tekstnetters beoordeelt die teksten. Als de teksten goed genoeg zijn mag je lid worden. Tekstnet gaat dus niet over een nacht ijs. Gelukkig, want die relatief strenge selectie geeft aan je lidmaatschap beslist wat extra glans.

De commissie hanteert bij die beoordeling het CCC-model van Jan Renkema. Dientengevolge is Jan Renkema al jaren een veel geziene gast op Tekstnet-bijeenkomsten. Onlangs was er opnieuw zo’n bijeenkomst en opnieuw voerde Renkema het woord. En opnieuw had hij een enthousiast, erudiet en doorwrocht betoog over zijn model. Ik dacht: je zult maar een man met een model zijn! Je zult maar jaren achtereen dat model moeten toelichten. Maar Renkema leek daar niet mee te zitten: hij is geen man met een model maar een man met een missie. Die missie luidt: de kwaliteit van een tekst is tot op zekere hoogte toetsbaar en bespreekbaar.

Planmatig

Daarmee heeft Renkema een enorme boost gegeven aan de professionalisering van het vak van tekstschrijver. Het kenmerk van een professional is dat hij planmatig te werk gaat. Hij stelt vast wat het doel is van zijn werk, ontwikkelt een strategie en een aanpak, doet dat of laat dat doen, checkt de resultaten (ook de tussenresultaten) en verbetert aan de hand van die check zijn werk en zijn methode.

Is daarmee de creativiteit verdwenen? Nee, allerminst. Maar de creativiteit wordt wel dienstbaar gemaakt aan het realiseren van het doel. Wij tekstschrijvers gaan de AKO-literatuurprijs niet winnen. Maar ik begreep dat mevrouw De Moor een kleine 3 jaar bezig was met haar tekst. 3 jaar, 50.000 euro? Daar werken wij professionals ook niet voor.

 

Reacties

Geen reacties over “Column: Tekstkwaliteit”

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.