Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van Sabel Communicatie. Op Posted on 8 november, 2010by

Pen op kladblokDe cursor op het witte Word-vel tikt als de wijzers van de klok. De tijd verstrijkt en nog steeds staart de cursor je aan. Er staat nog geen letter op papier. Hoe ga je de blanke pagina deze keer te lijf? Probeer eens ‘Écriture automatique’. Deze schrijfwijze, die rechtstreeks uit het onderbewuste voortkomt, laat je versteld staan van je eigen werk.

Writers Block? Maak je geen zorgen

Harry Mulisch scheen er ook wel eens last van te hebben. ‘Ik heb zelfs moeite om een brief te schrijven’, bekende de meester-schrijver eens in een interview. Dus zelfs de groten kampen weleens met een writers block. Een goede oplossing hiervoor is ‘automatisch schrijven’. En daarmee doel ik niet op een Jomanda-achtig spiritueel schrijven met een Gids, maar gewoon schrijven zonder na te denken. Zoals Marilyn Monroe dat ook weleens deed om haar angsten en jeugdtrauma’s aan het papier toe te vertrouwen.

Ga het wit te lijf met Écriture automatique

De godfather van Écriture automatique is de Franse dichter en essayist André Breton. In 1924 liet hij de wereld kennismaken met het fenomeen. Toen verscheen zijn Manifest van het Surrealisme (Frans: Manifeste du Surréalisme). Daarin legde Breton de grondbeginselen voor het surrealisme en omschreef hij bovendien zijn ervaringen met het automatisch schrijven. Breton ging vrij ver in zijn experimenten: hij schreef onder hypnose en liet zich ’s nachts een paar keer wakker maken om vervolgens meteen op te schrijven wat hij dacht. De surrealistische ingrediënten van het automatisch schrijven zijn volgens Breton (vrij vertaald): zonder controle van de rede, vrij van iedere esthetische of zedelijke vooringenomenheid in woord en geschrift, de wezenlijke werking van het denken tot uitdrukking te brengen.

Voel je vrij

Heel mooi allemaal, maar wat is nou het voordeel? Dat is allereerst een razendsnel gevuld blad. Bij de uitvoering van een schrijfopdracht spelen veel zaken mee, zoals het doel en de randvoorwaarden van de opdracht. Deze afwegingen vormen soms een barrière om van start te gaan. Automatisch schrijven geeft je de vrijheid om je niet druk te maken over randvoorwaarden. Zo geef je de onbewuste en interessante ideeënstroom die je hebt de kans om op gang te komen. Je zult dan aan het einde van je schrijfwerk versteld staan over je eigen werk, waarin je origineel materiaal kunt terugvinden. En die elementen kun je weer goed gebruiken bij het ordenen van je uiteindelijke schrijfwerk, naar de wensen van je opdrachtgever.

Schilderij van lezende vrouw door PicassoVandaag is rood…

Een van de navolgers van Bretons techniek is de schilder Picasso. Voordat hij begon te schilderen, dompelde hij zijn geest onder in een onderwerp of kleur. Zodra hij was opgeladen, liet hij het onderwerp even liggen. Op het moment dat hij voor het schildersezel stond, stroomden zijn gedachten weer terug en ging hij aan de slag.

Je ne cherche pas. Je trouve…
– Pablo Picasso

Probeer het zelf

Zit je nu nog steeds naar de cursor te staren? Probeer het automatisch schrijven zelf uit!
Benodigdheden:
 • Een papier en een pen of een toetsenbord.
 • Een rustige omgeving.
Voorbereiding:
 • Ga comfortabel zitten.
 • Richt je aandacht op jezelf en je gedachten.
 • Vul je geest met alles wat je over het onderwerp kunt vinden. Dompel jezelf erin onder. Wees creatief. Schrijf je over kaas, zet dan een bordje kaas naast de computer of hijs jezelf in een kaaspak. Zuig het onderwerp in je op totdat je méér dan genoeg informatie hebt.
 • Neem een rustpauze waarin je niet teveel nadenkt. Je hersenen broeden ondertussen door.
 • Ga terug naar je plek, haal diep adem en laat de woorden uit je stromen.
Aan de slag:
 • Begin te schrijven zonder na te denken en zonder te stoppen. Laat de pen of het toetsenbord een loopje met je nemen.
 • Stop pas als je denkt dat alle gedachten ‘op’ zijn.
 • Hou even pauze en bekijk daarna je schrijfwerk.
 • Waarschijnlijk zul je niet alles begrijpen, maar dat maakt niet uit. Gebruik de nuttige gedeeltes en orden deze naar wens.
Let op:
 • Hou het tempo erin.
 • Onderbreek het schrijfproces niet om na te denken of het allemaal wel klopt, ook qua grammatica en structuur. Vergeet de spellingregels, de logica en probeer uiteindelijk zelfs jezelf te vergeten.
 • Loop je tegen een probleem aan, sla een regel over en ga gewoon verder.
Hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat. Tekstblog daagt je uit om in een reactie op dit artikel te oefenen met Écriture automatique. Ik doe zelf vast een voorzet.

Reacties

4 Responses over “De verbaasde lezer van je eigen werk met Écriture automatique”

 1. Herfst
  Kastanjes, pompoenen en oranje bladeren. Guur weer en regen. De eerste dagen met je nieuwe winterjas. Asgrijze gezichten van mensen op straat die onder een paraplu zich proberen te beschermen tegen de regen. Treinen vol, want niemand wil meer op de fiets. De verwarming aan. Een warm kopje thee op de bank. Herfstkleuren alom, als de zon even schijnt dan lijken de oranje bladeren aan de bomen licht te geven, net een op oranje springend stoplicht. Nog even en al die bladeren vallen op de grond. Ze dwarrelen naar beneden. En raken soms een nietsoplettende voorbijganger op het hoofd. Op het hoofd waar de haren in de herfst in grote getale vanaf lijken te vallen. Nog even en dan zijn de takken kaal. En gaan we de bomen zelf versieren en verlichten. En zetten we een piek op de top. We vertroetelen de kale bomen zelfs zo dat we ze in ons warme huis halen. We leggen cadeautjes onder de bomen, misschien voelen ze zich daardoor beter. We zouden zelf ook niet graag naakt buiten staan in de winter, veel te koud. We doen zoveel mogelijk lagen kleren aan. En als we ’s avonds in ons bed kruipen, kost het ons moeite om onze pyjama aan te trekken brr koud en liggen we onder de koude dekens te bibberen. Warme chocolademelk en erwtensoep dat doet ons goed. Misschien nog een laatste vakantie naar de zon, of een rittenkaart in de sportschool voor de zonnebruiner. Anders wordt het allemaal weer zo kleurloos. Bibberen. Kruiken. Veel trek, want het eten verbrand snel in de maag en we hebben zware kost nodig om energie te krijgen Boerenkool ofzo. Of misschien nog een laatste seizoensaardbei die ons warme herinneringen geeft aan de zomer.

 2. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Floor van Riet, Silvia Pisters, Boudewijn Bugter, Tekstblog, Tekstblog en anderen. Tekstblog heeft gezegd: Ga je #writersblock te lijf met #Écritureautomatique. Oefen direct op #Tekstblog – http://bit.ly/aXoGOn […]

 3. […] post op Tekstblog over automatisch schrijven, een variant op wat ik hier al een aantal keren heb besproken (en waar mijn recentste column in […]

 4. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door UtrCommunicatiekring, Robbert Jan Sabel. Robbert Jan Sabel heeft gezegd: Interessant: schrijven vanuit je onderbewustzijn: Écriture automatique’ http://bit.ly/d9XPYk […]

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.