Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van Universiteit van Amsterdam. Op Posted on 13 februari, 2012by

GeenStijl is waarschijnlijk 1 van de meest bekende weblogs van Nederland. De website staat niet geheel bekend om haar objectieve teksten en al helemaal niet om de betrouwbaarheid van de berichten. Toch is GeenStijl razend populair en trekt de website maar liefst 320.000 bezoekers per dag. Maar wat voor website is GeenStijl? Een nieuwsblog? Een opinieblog? Of toch gewoon entertainment?

Opkomst en controverse

GeenStijl werd in 2003 opgericht door Telegraaf-verslaggevers Dominique Weesie en Romke Spierdijk. De website vergaarde veel bekendheid door het schrijven van felle opiniërende artikelen over actuele kwesties. In 2008 werd GeenStijl overgenomen door de Telegraaf Media Groep en een jaar later werd het concern uitgebreid met de publieke omroep PowNed (Publieke Omroep Weldenkend Nederland). Datzelfde jaar besloot Dominique Weesie af te treden en sindsdien is Marck Burema, onder de GeenStijl-lezers beter bekend als Pritt Stift, hoofdredacteur van de website.

GeenStijl is razend populair, maar komt regelmatig negatief in de publiciteit vanwege de grove en soms ongefundeerde artikelen. Zo berichtte GeenStijl op 6 januari 2007 dat televisiepresentator Felix Meurders was overleden, wat helemaal niet waar bleek te zijn. Achteraf bleek het een reactie te zijn op de kritiek die Felix Meurders eerder had uitgesproken over GeenStijl. Enkele jaren daarvoor, in 2004, kwam GeenStijl in de problemen met justitie, nadat enkele bezoekers ernstige bedreigingen hadden geuit tegenover de directeur van Stivoro, Stichting Volksgezondheid en Roken. Deze bedreigingen waren reacties op het artikel dat GeenStijl over de directeur had geschreven en ging zelfs zo ver dat de bezoekers vonden dat de dame in kwestie een ‘neqschot’ verdiende. GeenStijl ging vervolgens enige tijd uit de lucht.

Nieuwsfeiten, schandelijke onthullingen en prettig gestoorde onzin

GeenStijl meent zichzelf niet te zien als nieuwsblog, maar lijkt dat soms wel te zijn. Toch is de website wat moeilijk te scharen onder deze categorie, want deze bevat volgens Den Boon (2007) een bonte verzameling van genres en stijlen. Wanneer je in acht neemt dat GeenStijl naar eigen zeggen ‘nieuwsfeiten en schandelijke onthullingen’ afwisselt met ‘luchtige onderwerpen en prettig gestoorde onzin’ is het interessant om de tekstdoelen van GeenStijl nader te bekijken aan de hand van de theorie van Schellens en Steehouder (2010).

Opiniëren

Ten eerste kunnen we vaststellen dat het merendeel van de teksten van GeenStijl een opiniërend karakter heeft. In lijn met Schellens en Steehouders (2010) wordt er in nagenoeg elke tekst een standpunt ingenomen en wordt gepoogd de lezer aan het nadenken te zetten. Het standpunt van GeenStijl kan variëren van ‘Mark Rutte is geen goede minister-president’, ‘de Intertoys-reclamefolder is seksistisch’ of ‘Doutzen Kroes is een lekker wijf’, maar in vrijwel elk artikel wordt een duidelijk standpunt ingenomen. Dat gaat uiteraard flink in tegen de conventie van een nieuwsbericht, waarbij het juist gebruikelijk is dat de schrijver zich zo neutraal mogelijk opstelt. Het felle opiniërende karakter is een van de typische kenmerken van GeenStijl en is ook niet verwonderlijk, aangezien GeenStijl ooit begon als een klein opinieblogje. Dominique Weesie stelde ook ooit in een interview dat GeenStijl “het nieuws van een opiniërend sausje voorziet”.

Amuseren

Daarnaast kunnen we zeggen dat GeenStijl als doel heeft de lezers te amuseren, iets wat vaak samen gaat met opiniëren. Door bepaalde personen of bedrijven op de hak te nemen probeert de website de lezers te vermaken en van een leuk stukje tekst te voorzien. Een humoristisch voorbeeld is het artikel dat op 1 oktober geplaatst werd waarin GeenStijl speelgoedwinkel Intertoys beschuldigt van seksisme door een speelgoedkeuken als cadeautip voor meisjes te geven, terwijl er voor de jongens een microscoop wordt gesuggereerd:

Tomeloze vrouwenhaat bij Intertoys
Intertoys gaat retro. Per direct terug naar de jaren 50. Wat een schaamteloos vrouwenhatende paarse broeken daar bij de speelgoedboeren. Wijven doen de vaat (met echt werkende kraan!) en jongens bedrijven wetenschap. Punt. Klaar. Met roze en blauw voor extra rolbevestigende duidelijkheid. Intertoys lijkt de VVD wel. Die zijn ook totaal overgenomen door de SGP. Zo, nu bier brengen, onze kleren strijken, de prak klaar maken en stemrecht inleveren, vrouwspersonen. Wij moeten wetenschappelijke dingen doen, niks voor jullie. Aldus Intertoys.

Dit artikel heeft weinig nieuwswaarde en staat bol van opinie, maar is natuurlijk vooral bedoeld om de lezers te amuseren. De humoristische toon staat centraal in de meeste artikelen van GeenStijl en dienen dan ook vaak met een korreltje zout genomen te worden.

Informeren

Als laatste hebben de artikelen van GeenStijl ook een informerend doel. Hoewel GeenStijl zoals eerder genoemd zichzelf geen nieuwswebsite vindt, zit de redactie wel altijd bovenop de actualiteiten. Zodra er iets van nieuwswaarde te melden is wordt er direct een artikel gepubliceerd, maar die wordt dan uiteraard wel voorzien van een GeenStijl-smaakje. Bij ernstige gebeurtenissen houdt de redactie zich duidelijk wat in, maar de typische schrijfstijl van GeenStijl blijft altijd zichtbaar. Zo ook in het volgende bericht, dat op 13 december 2011 werd geplaatst:

Bloedbad in Luik door granaten
Een doorgedraaide dwaas heeft 4 granaten laten ontploffen in het centrum van Luik. Gebeurde op Place St. Lambert. Volgens DeRedactie.be gaat het om een zelfmoordaanslag en is er ook geschoten […]

Dit is is een van de weinige berichten waarin GeenStijl vrij neutraal blijft. Toch klinkt de opiniërende toon door naar de dader te verwijzen als ‘een doorgedraaide dwaas’ en wijkt daarmee van de conventies van een nieuwsbericht af. Daarnaast is GeenStijl regelmatig in opspraak gekomen door de volledige namen van verdachten van misdrijven te plaatsen, privéopnames te publiceren en misdadigers herkenbaar op foto of video te laten verschijnen. Ook dit is niet geheel in lijn met de Code voor de Journalistiek, maar typisch voor GeenStijl.

Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend

Het blijft moeilijk om GeenStijl in een hokje te plaatsen, en dat is dan ook precies waar de website op uit is. GeenStijl wil altijd net even anders zijn dan de rest. We kunnen uit het voorafgaande concluderen dat GeenStijl een opiniërende amuserende blog is die de actualiteiten in een eigen jasje giet door ze te voorzien van de nodige opinie en humor. Een stel baldadige kwajongens, een zootje ongeregeld. En, zoals GeenStijl zelf zegt: tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend.

Verder lezen

Deze blog is een resultaat van de samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Voor het vak ‘Schrijven en herschrijven’ hebben studenten een blog geschreven. De beste blogs publiceren we op Tekstblog.

Reacties

2 Responses over “GeenStijl.nl: nieuwsblog of een zootje ongeregeld?”

  1. Geenstijl doet mij enigszins denken aan Pownews. Ik denk dat zij met hun – in mijn ogen – nogal kinderachtige manier van berichtgeving vooral erg veel jongeren naar hun blogs trekken. De jeugd van tegenwoordig vindt het maar al te grappig wanneer mensen keihard worden afgebrand, of politici in de maling worden genomen (zoals bij Pownews). Ik ben van mening dat dit erg disrespectvol is en kan er zelf dan eigenlijk ook vaak niet om lachen. Soms is het misschien amuserend, maar vaak wel kwetsend naar de personen toe waarover geschreven wordt.

  2. […] waarin heilige huisjes niet worden gespaard zorgt regelmatig voor commotie, zo bleek al uit een eerder verschenen artikel op Tekstblog. Niet voor niets wordt Geenstijl bestempeld als woordvoerder van de […]

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.