Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van Tekstblog. Op Posted on 21 januari, 2011by

vergrootglas op papier

De overheidscommunicatie moet simpeler, schreef Caryn ’t Hart vorige week in haar artikel Voorkom onbegrip, versimpel overheidscommunicatie. Ze sprak daar onder meer over een tool waarmee formulieren gecheckt kunnen worden op begrijpelijkheid. Stichting Accessibility is ook bezig met zo’n soort tool, de Accessibility Leesniveau-tool. Deze gratis tool meet het technisch leesniveau van je tekst, maar hij is nog niet af.

Indicatie van technisch leesniveau met de Accessibility Leesniveau-tool

De Accessibility Leesniveau-tool geeft een indicatie van het technisch leesniveau van een tekst. Het Europees Referentiekader over de leesniveaus A1 t/m C2 is hierbij uitgangspunt. Hierbij betekent niveau A1 dat je een basisgebruiker van de taal bent die alleen een paar woorden kent. Niveau C2 is het hoogste niveau; beheers je dit niveau dan kun je zonder moeite aan elk gesprek deelnemen. Buiten de technische leesbaarheid wegen ook de inhoud, de structuur en het design van de tekst van mee in de totale leesbaarheid. Maar deze zijn met deze tool nog niet vast te stellen. De tool geeft dan ook geen enkele garantie over het precieze leesniveau, maar moet puur indicatief gebruikt worden. Wil je een globaal beeld van het niveau van je tekst, dan kun je deze tool gebruiken.

Vooral woordenlijsten bepalen de leesbaarheid

Voor het meten van de technische leesbaarheid gebruikt de tool op dit moment:

  • 5 woordenlijsten met woorden van verschillende niveaus. Op basis van de frequentie van woorden uit die woordenlijsten berekent de tool een score van het niveau van de tekst.
  • kwantitatieve factoren zoals aantal woorden per zin, lettergrepen per woord en aantal woorden uit verschillende lijsten per zin.

De tool test op dit moment niet de grammatica van een zin. Voer je dus alle woorden van een zin in verkeerde volgorde in, dan kun je alsnog een goede score behalen.  Het komende jaar worden meer woordenlijsten en andere meetbare criteria aan de tool toegevoegd. Zo kan de tool een preciezer beeld kan geven van het leesniveau en aangeven welke woorden en constructies voor verschillende doelgroepen problemen opleveren. Hiermee wordt het aanpassen van teksten makkelijker. De tool is nu dus nog lang niet af, maar voor een grof beeld van het leesniveau van je tekst kun je hem al wel gebruiken.

Genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs

Screenshot analysetool

De Accessibility Leesniveau-tool is in 2009 genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs. De jury gaf toen aan dat de tool op originele en spraakmakende wijze bijdraagt aan het terugdringen van het aantal laaggeletterden in Nederland. De tool is het afgelopen jaar meer dan 22.000 keer gebruikt. De makers hopen dat dit aantal dit jaar flink zal groeien, zodat de tool kan bijdragen aan een betere toegankelijkheid van teksten in Nederland.  Uit onderzoek blijkt namelijk dat 60% van de Nederlanders op of rond niveau B1 zit wat betreft lezen en tekstbegrip. Is het niveau van je tekst volgens de Accessibility Leesniveau-tool hoger, dan kun je de tekst versimpelen zodat meer mensen hem begrijpen. Zo maak je je tekst een stuk toegankelijker. Vooral voor gemeenten en communicatieafdelingen van bedrijven kan de tool een handig hulpmiddel zijn. De makers benadrukken wel dat de tool geen wondermiddel is; zeker in dit stadium valt er nog veel te verbeteren.

Probeer de tool online

De leesniveau toetstool is gratis te gebruiken. Wil je de testen hoe leesbaar je tekst is:

Opmerkingen of tips

Stichting Accessibility is nog druk bezig om de tool te verbeteren. Heb je opmerkingen of tips? E-mail ze dan dan naar info@accessibility.nl.

Verder lezen

Reacties

Er is één reactie over “Globaal leesniveau meten met Accessibility Leesniveau-tool”

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Paul van Wijngaarden en Lisanne Teunissen, Tekstblog. Tekstblog heeft gezegd: Meet globaal #leesniveau van je #tekst met #Accessibilityleesniveautool – http://bit.ly/dYalxr […]

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.