Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van Tekstblog. Op Posted on 7 december, 2010by

iemand schrijft op papierVaak moeten ambtenaren teksten schrijven over ingewikkelde  onderwerpen. Juist bij die teksten is helder taalgebruik noodzakelijk. Om hier meer aandacht voor te vragen, kruisten abtenaren hun pennen in een schrijfwedstrijd. Vorige week schreven de finalisten in Den Haag om de Gouden Veer in de wacht te slepen. Piet de Nijs van gemeente Breda ging er met de prijs vandoor. Jurylid Felix van de Laar van Tekstblad doet verslag.

Gouden Veer en voorganger

Het eerste initiatief om goed schrijvende ambtenaren te lauweren, werd zo’n 20 jaar geleden al genomen door schrijftrainer Peter Zuijdgeest. Onder de naam Gouden Veer was dit jaar het 5de editie. De organisatie is in handen van trainingsbureau Schouten & Nelissen en de Radboud Universiteit/Radboud in to languages.

Kan een beleidstekst altijd helder zijn?

Het debat vóór de uitreiking, georganiseerd door het bureau Punt 11, ging over de vraag of beleidsteksten wel leesbaar en begrijpelijk moeten en kunnen zijn. Kamerlid Ton Elias gaf op beide vragen een bevestigend antwoord, Daniël Janssen van Universiteit Utrecht zette de kanttekeningen. Volgens hem hoeft en kan het niet altijd, omdat er dan waardevolle informatie uit de tekst verdwijnt. Beleidszaken zijn ingewikkelder dan het bestellen van een broodje bij de bakker.

Kommaneuker een geuzennaam

Volgens schrijver Wim Daniëls, die de prijs uitreikte, gaat het best goed met de schrijvende overheid. Al die cursussen zijn niet voor niets gegeven en gevolgd. Daniëls had nog wel wat observaties die we ter harte kunnen nemen:

  • De meeste lezers hebben totaal geen moeite met de lijdende vorm. Dat we deze moeten vermijden, is ons door die cursusgevers aangepraat.
  • We moeten meer aandacht besteden aan de komma omdat die de aandacht van de lezers goed kan sturen. ‘Kommaneuker’ is een geuzennaam voor goede schrijvers en redacteuren.

De winnaar van de wedstrijd

De best schrijvende ambtenaar van Nederland is dit jaar Piet de Nijs van de gemeente Breda. Hij won de Gouden Veer met zijn duidelijke samenvatting van ‘De Bredase Grondslag’, de gemeentelijke beleidsnota over bodemsaneringsbeleid. Daarin, vond de jury, had hij de essenties van deze lastige materie heel goed weergegeven. Wie er actief wat mee moest, wist wat hem of haar te doen stond. En andere burgers konden gerust zijn: de gemeente regelt actief dat vervuilde grond wordt gesaneerd vóór er iets op wordt gebouwd.

Ook ecologen kunnen schrijven

Vorig jaar won Renze Brouwer van het ministerie van LNV de Schrijfwedstrijd. Hij schreef een brief aan een scholier die van de Koningin wilde weten waarom op etiketten van voeding niet altijd alle ingrediënten staan, zodat je ook niet altijd weet of je iets als moslim wel mag eten. De Nijs is, net als Brouwer, een inhoudelijke beleidsambtenaar. Hij is ecoloog en gespecialiseerd in alles wat met de bodem te maken heeft. Het was dus verheugend dat er ook buiten de afdelingen communicatie mensen zijn die goed kunnen schrijven. De Nijs schrijft trouwens ook, samen met zijn collega Marc Langenhuijsen, vakpublicaties over bodembeleid voor de Sdu.

Allemaal gemeenteambtenaren

De 2de prijs ging naar Karen Nieuwenhuis. Zij had de nota over prostitutie van de Gemeente Amsterdam goed leesbaar en op een interessante, informatieve manier samengevat. Ook de andere 3 genomineerden waren gemeente-ambtenaren:

  • Jan Klooster van gemeente Aalten schreef over de nieuwe regels die het gemeentebestuur wil nemen om herrie op straat in de avond te beperken en ’s nachts te verbieden.
  • Floor Hamwijk sprak de inwoners van ’s-Hertogenbosch aan om mee te gaan in de Sportvisie, en vooral veel meer te gaan sporten.
  • De Vlaardinger Arnoud Boelens had van de casus van de Schrijfwedstrijd – het afvalbeleid van de gemeente Rhenen – een overtuigend product gemaakt.

Meer informatie over de Gouden Veer

Wil je meer weten over de Gouden Veer? Kijk dan op www.deoverheidschrijftstukkenbeter.nl

Reacties

3 Responses over “Gouden Veer 2010 voor Bredase beleidsambtenaar”

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Leonore Pulleman, Tekstblog. Tekstblog heeft gezegd: Bredase ambtenaar wint #schrijfwedstrijd #goudenveer. Felix van der Laar doet verslag: http://bit.ly/h5Esr3 […]

  2. Daniëls geeft, begrijp ik, de lijdende vorm weer vrij. Goed nieuws? Ik aarzel. In elk geval is de redenering (bij monde van de verslaggever) niet valide. Als ik het goed begrijp zegt Daniëls: Omdat mensen geen moeite hebben met een zin in de lijdende vorm, mogen we hem gebruiken. Daniëls weet vast wel beter. Ik persoonlijk heb niks tegen de lijdende vorm. Mijn beste vrienden gebruiken de lijdende vorm. Maar ik heb wel wat tegen verhullend taalgebruik. En tegen zinnen waar de handelende persoon ontbreekt. Natuurlijk begrijp ik zo’n nota wel. Maar mogen niet iets meer verwachten van een nota? Bijvoorbeeld dat-ie overtuigt. Of dat-ie prettig leest. Of dat we helderheid krijgen over wie wat doet? De lijdende vorm is een prima constructie. Mits gedoseerd. Lees dus voor het gebruik de bijsluiter.

  3. @ Wout: je hebt helemaal gelijk. Verhullend taalgebruik verdient zeker niet de voorkeur en de lijdende vorm moet je inderdaad gedoseerd gebruiken. Toch kan het vanuit het oogpunt van een organisatie een interessant middel zijn. Bijvoorbeeld om imagoschade bij slecht nieuws te voorkomen. Zie mijn eerdere artikel op Tekstblog.

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.