Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Groot dictee der Nederlandse taalGisteren was het weer zo ver: honderdduizenden Nederlanders en Vlamingen zaten thuis bij de buis een onmogelijk dictee te schrijven. Tommy Wieringa had gegoocheld met woorden waarvan, zo bleek, hij zelf ook niet wist wat de juiste spelling was. Waarom maken we het onszelf eigenlijk zo moeilijk? En moet dat op tv?

Veel fouten

De deelnemers scoorden gemiddeld 32 fouten. Maar meest opmerkelijk: de winnaar had er 9. Een record in de 21-jarige geschiedenis van het Groot Dictee der Nederlandsche Taal. Vorig jaar was het al 7. Het aantal fouten waarmee je het Dictee kunt winnen, nadert nu vervaarlijk de dubbele cijfers. Die trend is ingezet na 1995; daarvóór haalden winnaars nog wel eens nul of slechts 1 of 2 fouten.

Officiële regels

In 1995 stelde de Nederlandse Taalunie de officiële regels vast voor het schrijven van hoofdletters, kleine letters, spaties en koppeltekens. Sindsdien werd het mogelijk om bijvoorbeeld met “oostgallicische” 4 fouten te maken, waarvan:

  • één tegen de spelling met de letter I;
  • twee tegen het gebruik van hoofdletters O en G;
  • één tegen het koppelteken tussen Oost en Gallicisch.

Het is toch droevig dat we daar niet met z’n allen tegen in opstand komen? Waarom maken we het onszelf zo godsgruwelijk moeilijk, en mensen die het Nederlands als 2e taal moeten leren helemaal? Gelukkig ziet OnzeTaal een andere trend: we maken ons niet meer druk om spelfouten. Vaak worden ze zelfs niet eens gezien.

Three minutes of fame

Als tv-programma is het Dictee trouwens een zichzelf overlevende draak aan het worden. Elk jaar weer loopt het af met een sisser. Die winnaar krijgt ternauwernood three minutes of fame en nog nooit wilden Philip of Martine weten welke fouten hij of zij eigenlijk had gemaakt. Dat zijn dan toch de echte valkuilen van onze spelling? Lijkt mij veel interessanter dan die plichtmatige uitleg van de juryleden waarom het zus is en niet zo. Deze winnaar van de handgemaakte vulpen nummer 121 was gelukkig assertief genoeg om de gelegenheid te claimen voor zijn ultieme naamgrap: ik heet nu, met spatie, voortaan ‘van die Pen’ in plaats van ‘van Diepen’.

Reacties

2 Responses over “Het Groot Dictee: waarom zo moeilijk?”

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Leontine & Colinda, Tekstblog. Tekstblog heeft gezegd: Gisteren: het Groot #Dictee der #Nederlandsche #Taal. Waarom maken we het onszelf zo moeilijk? http://bit.ly/f0gBwq […]

  2. […] taalmasochisme: het Groot Dictee der Nederlandse Taal. 2 jaar geleden schreef Felix van de Laar: waarom maken we het onszelf zo moeilijk? Ik wil natuurlijk niets afdoen aan mijn professionele plicht om als tekstschrijver de spelling te […]

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.