Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van Ben Tekstschrijver. Op Posted on 13 augustus, 2012by

Miss WorldBestaat er zoiets als het mooiste woord van de wereld? Is er een woord waar we een lint omheen kunnen hangen met de tekst ‘Miss Word’? Mannelijke en onzijdige woorden doen wat mij betreft ook mee. Maar laat ik het dan toch wat inperken, we hebben het hier over het mooiste Nederlandse woord.

 

Liefde

Het NIPO concludeerde in 2004 na onderzoek dat Nederlanders liefde het mooiste woord vonden. De lezers van de Volkskrant vonden vrijen net even lekkerder. Daarna is een waslijst aan mooistewoordverkiezingen gehouden.  Door Onze Taal bijvoorbeeld. De taalliefhebbers van dit genootschap kozen als eerste winnaar desalniettemin. De vraag is natuurlijk wat een woord tot het mooiste woord maakt. Wat zijn de criteria? Om Miss World te kunnen worden, moet je een bepaalde leeftijd, lengte en taillemaat hebben. En natuurlijk moet je in het bezit zijn van een Miss World-cup.

Mooie rondingen

Welk woord mag zich aanmelden? Een woord met mooie rondingen? Omkeerwoorden bijvoorbeeld? Omkeerwoorden – ook wel palindromen genoemd – kun je ook andersom lezen. Voorbeelden zijn: kok, lepel, redder, droomoord, parterretrap en meetsysteem.

Binnenrijm

Een ander criterium zou binnenrijm kunnen zijn. Kandidaten voor Miss Word zijn dan onder andere haaibaai, hittepetit, jokkebrok en kissebissen. Ook het ondeugende lellebel, het erotisch getinte rollebollen of de niet mis te verstane wipkip behoren dan tot de kanshebbers.

Jaarwoorden
Wildbreien

De laatste jaren zijn ook allerlei woorden-van-het-jaar gekozen. Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie riep wildbreien uit tot mooiste nieuwe woord van 2011. Een wildbreier breit fleurige flappen en knoopt die om bomen of lantaarnpalen om het straatbeeld op te vrolijken. Bezoekers van het Onze Taalcongres kozen het afgelopen jaar weigerambtenaar, terwijl de website Kidsweek komkommerpaniek tot nummer 1 uitriep. Eerdere winnaars waren Bokitoproof (2007), swaffelen (2008), Mexicaanse griep (2009) en gedoogsteun (2010).

Gedoogsteun?

Dan prefereer ik nog eerder een woord als reetketelsteenholstrontverklontering. Dat is dan wel geen nieuw woord, maar wat maakt mij dat uit. Alles beter dan het gortdroge gedoogsteun.

Tuttifrutti

Veel leuker wordt het als mensen hun verhalen en gevoel koppelen aan een woord. Van april 2004 tot december 2008 publiceerde Onze Taal een rubriek waar taalgebruikers uitlegden wat hun mooiste woord was en waarom. Mensje van Keulen houdt het op tuttifrutti, omdat Little Richard er een hit mee scoorde. ‘Geen zoetig, week liedje, maar hees en rauw en vol tuttifrutti’s die veelvuldig in de straat werden meegezongen: Toetiefroetie ome Roelie, awopbopaloobopalopbamboom!’, aldus de schrijfster.

Waterkou

Schrijver en regisseur Don Duyns stijgt ten hemel bij het woord waterkou. Het woord bestaat volgens hem uit 2 elementen die Nederland gevormd hebben: water en kou. Waterkou vat Nederland in essentie samen. ‘Waar woon je?’ ‘In Waterkou.’ ‘O, in Nederland. Nou sterkte.’

Waanzinnig woord

Komen we bij de vraag: welk woord kies ik tot Miss Word? Dat is volledigheidshalve. Waarom? Omdat het een waanzinnig woord is. Compleet met zichzelf in tegenspraak. Net of er in de schepping met dit woord ongemerkt iets is misgegaan. Het woord werkt bij mij eerlijkheidshalve op mijn lachspieren. En gebruik het niet voor je sinterklaasgedicht, want er rijmt geen enkel woord op. Binnen de taal is dit woord een soort gekke henkie waar geen vrouw voor te vinden is. Geen Miss World in ieder geval.

Wat is jouw mooiste woord en waarom? Laat je reactie hieronder achter, dan zet ik deze bij de andere reacties op mijn site www.bentekstschrijver.nl.

Reacties

5 Responses over “Miss Word: op zoek naar het mooiste Nederlandse woord”

 1. Ik zou dan toch gaan voor ‘desalniettemin’…
  Dat is geen woord, dat is een compositie!
  Gebruik je desalniettemin in een discussie, dan heb je die discussie haast per definitie gewonnen.
  Desalniettemin blijft het toch een prachtig stukje Nederlandse taal…

 2. Het woord zieltogen vind ik een goede kanshebber. Het is beeldend en maakt een personificatie: planten of bloemen die staan te zieltogen hebben direct een menselijk karakter. Ook heeft zieltogen een mooi en afwijkend ritme (dactylus).

 3. Al jaren houd ik kippen. Gisteren lag er weer een windei in het hok. Ik geef mijn dieren wat ze nodig hebben. Wekelijks een schoon hok, schoon water, groenvoer, grit (ook een bijzonder woordje trouwens; kort en krachtig) maar toch ligt er zo af en toe een windei.
  Het woord windei suggereert dat de kip in één vlotte peristaltische beweging van het legsel verlost is, maar daar denkt de écht hen anders over…
  Geen mooi woord, wel een bijzonder woord: windeieren!

 4. “Melancholie” vind ik een prachtig woord. Het is afgeleid uit de Griekse woorden melas en cholè (zwart en gal), maar zwartgalligheid vind ik dan weer niet om aan te horen. Melancholie wel. Alleen de klank al roept een melancholisch gevoel op.

 5. Volledigheidshalve is inderdaad een paradoxaal woord. Dat er geen rijmwoorden zouden zijn mag wel betwijfeld worden, omdat het accent toch vooral op de voorlaatste lettergreep ligt is rijmen denkbaar. Ik geef toe: het is niet echt hartverwarmend, maar volledigheidshalve wilde ik dit toch even noemen.

  Ik moest altijd lachen om het woord Bepaaldelijk, dat door Joseph Luns (langdurig minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de NAVO) voortdurend werd gebezigd. Ik vond dat komisch omdat er volgens het woordenboek een stelligheid van uitgaat, terwijl ik altijd de indruk had dat Luns het woord vooral de betekenis gaf van ‘in bepaalde mate’: iets heel vaags. Omdat hij een diplomaat was, zou je kunnen veronderstellen dat hij zijn bedoelingen met dit woord bewust vaag hield en misschien wel varieerde om gevoeligheden te verdoezelen. Bovendien had hij een groot gevoel voor humor dus het is niet uitgesloten dat hij het woord ook af en toe gebruikte met een knipoog.

  Omdat bepaaldelijk erg formeel is en nauwelijks nog gehoord wordt, ben ik in de ban geraakt van Enigszins. Net zo vaag als bepaaldelijk, maar wat minder serieus. En het is ook een woord met tegenstellingen: enerzijds enig (lollig), anderzijds richting zinvol (meer zwaar op de hand). Met tweemaal een s-bocht die van het woord een soort achtbaan aan betekenissen en klanken maakt.

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.