Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van Wout Sorgdrager Communicatie. Op Posted on 18 januari, 2012by

Ontspammen, het werkwoord bestaat echt. WordPress, de machine die deze blog mogelijk maakt, stuurde me dit berichtje: ‘Ontspamd door Wout Sorgdrager.’ Ik ben wel wat gewend maar hier stuiterden mijn ogen zelfs even. Voor wie niet weet wat het is: websites die reacties toelaten, ontvangen met enige regelmaat ‘spam’.

Dat zijn onzinmails die op de een of andere manier een enge ziekte onder de leden kunnen hebben en schade kunnen berokkenen aan mijn computer. WordPress herkent ze en deleteert ze, om er ook zelf maar eens een neologisme in te gooien. Maar voordat WordPress ze echt killt, krijg ik een waarschuwing. Soms, heel soms, heeft WordPress ongelijk. En dan doe ik het: ik ontspam dat bericht en het komt gewoon bij de reacties te staan.

Het staat er: ontspamd

Het woord is in mijn vegetariërsoren wat onsmakelijk, waarschijnlijk door het begrip ‘spam’. Van alle vlezen is dat spul (denk ik) een van de vreselijkste. Maar het woord is tegelijkertijd ook te mooi om het gebruik uitsluitend over te laten aan blogmachines en hun bedienend personeel.

Wat maakt het woord zo bijzonder? De klank die botst met het woordbeeld. We zijn geneigd de korte -a- uit te spreken als een ‘a’ in bijvoorbeeld ’kalf’. Maar we herkennen ook het Engelse woord ‘spam’ dat we met een korte –e– uitspreken als in ‘stem’. Dat levert frictie op in onze hersenen. Ook de dubbele ontkenning maakt het woord ingewikkeld. ‘Spam’ is datgene wat je niet wilt. Het voorvoegsel ‘ont’ weerspreekt dat weer.

Maar als een woord mooi is of bijzonder of nuttig moeten we het toch met een beetje creativiteit kunnen laten aarden in het Nederlands. Ik zet wat mogelijke gebruiksmomenten op een rij:  de winkelmevrouw die een klant geruststelt als bij het vertrek de alarmbel bij de uitgang angstig begint te piepen: ‘Ogenblikje, ik zal u even ontspammen.’ Of de verpleegkundige die een met een ziekenhuisbacterie besmette patiënt behandelde: ‘Zo, u bent weer helemaal ontspamd.’ Of bij een incheckbalie op Schiphol. En denk eens aan uw Sinterklaasgedicht: zoveel rijmt er niet op ‘ontstemd’.

En misschien kan minister Leers er nog wat mee. Dan is dat woord in een klap helemaal ingeburgerd. Welkom!

 

Reacties

Geen reacties over “Column: Ontspammen”

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.