Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

ArjenvanveelenDeze zomer vraagt Caryn ’t Hart voor Tekstblog een groot aantal communicatieprofessionals naar het beste schrijfadvies dat ze ooit kregen. Deze week is het woord aan Arjen van Veelen, essayist en redacteur bij nrc.next. “Niet miepen, gewoon typen!” is volgens hem het beste schrijfadvies.

Niet miepen, gewoon typen

Arjen vertelt: “Ik houd me alleen nooit aan dit advies. Er zijn altijd wel 1000 fantastische redenen om het schrijven uit te stellen. Je moet bijvoorbeeld eerst nog een wandeling maken om inspiratie op te doen. Je moet het nieuws op internet nog lezen. Of de vissenkom verschonen. Zonder deadlines zou ik het liefst mijn hele leven lang vissenkommen blijven poetsen. Dat is veel minder eng dan schrijven; je kunt er namelijk niet bij falen.”

“Ken je trouwens de eierwekkertip van Chuck Palahniuk? Die adviseert om, als je geen zin hebt om te schrijven, een eierwekker in te stellen op een uur. Gedurende dat ene uur moet je proberen te schrijven. Als je na dit uur nog steeds geen zin hebt, dan ben je vrij. Een fantastische tip! Ik heb alleen geen eierwekker. Dus poets ik de vissenkom.”

George Orwell

“Een ander fantastisch advies waar ik me niet aan houd, zijn de schrijftips van George Orwell. Ik heb een jaar Engels gestudeerd. Tijdens die studie maakte ik kennis met de essays van George Orwell. In een van zijn essays, Politics and the English Language, foetert hij tegen vage taal van politici. Aan het eind van zijn stuk somt hij 6 verbodsregels op. De eerste is zoiets als: ‘Gebruik nooit een stijlfiguur of metafoor die je vaker in de krant ziet. Clichés verraden lui denkwerk.’ Daar heeft Orwell natuurlijk gelijk in. Maar toch gebruik ik heel vaak clichés. Door tijdgebrek. Omdat ik te laat begonnen ben met schrijven. Clichés zijn handig, net als afhaalmaaltijden.”

Veel lezen

“Er is één advies waar ik me wél aan houd: wie goed wil schrijven, moet veel lezen. Als ik nieuwe woorden wil leren kennen, lees ik een essay van Anneke Brassinga. Als ik wil weten hoe je een verhaal zo compact mogelijk vertelt, lees ik Herodotus.  Herodotus strooit in zijn Historiën met prachtige korte verhaaltjes. Ik lees zo vaak dat ik zelf niet aan schrijven toekom. Lezen is vaak uitstelgedrag. Want lezen is veel minder eng dan schrijven. En leuker dan die vissenkom.”

Reacties

3 Responses over “Schrijfadvies Arjen van Veelen: wie wil schrijven, moet lezen”

  1. Heel herkenbaar! Ik heb ook echt ontzettend last van uitstelgedrag ;)

  2. […] Over uitstelgedrag bij het schrijven, leuk beschreven, met een goeie tip waarin een wekker een rol speelt: http://www.tekstblog.nl/schrijfadvies-arjen-van-veelen-wie-wil-schrijven-moet-lezen/ […]

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.