Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Schrijven. De techniek heb je binnen een paar jaar onder de knie. Maar daarna? Deze zomer vertellen communicatieprofessionals op Tekstblog over het belangrijkste schrijfadvies dat ze ooit kregen. Deze dinsdag is het woord aan Louise Cornelis, zelfstandig trainer, adviseur en docent Tekst & Communicatie.

Scheid de creatieve fase van de redigeerfase

“Het beste advies dat ik ooit kreeg was: ‘schrijf door’”, vertelt Louise, “Dit klinkt simpel, maar dat is het niet als je begrijpt wat het inhoudt. Doorschrijven betekent dat je er in de scheppende fase van het schrijfproces alleen maar voor zorgt dat de inhoud op de goede plek komt te staan. En dat je je in die fase niet druk maakt om alinea-indeling, stijl, formuleringen, spelling, interpunctie, fouten, afwerking, gedachtesprongen, inhoudelijke details, zinnen die nergens op slaan, noem maar op. Maak je ook niet druk om wat je baas of die ene kritische collega ervan zal denken. Dit advies komt neer op: scheid de creatieve fase (‘interne criticus uit’) van de redigeerfase (‘interne criticus aan’).

Zet je gedachten opzij, dan schrijf je vlotter

Waarom had dit advies zoveel impact op je? “Als je alle belemmerende gedachten opzij zet, kun je eigenlijk altijd over alles schrijven. Dat geeft een grote vrijheid. Van een writer’s block heb je dan nooit meer last, dus schrijf je ook vlotter. En dan heb je tenminste iets om mee verder te gaan.Oftewel:

“The important thing is that you write, and that you give yourself permission to write crap, if necessary. Crap you can edit. A blank page will never be anything but.”
( No Plot? No problem, 2004, p. 165)

“Het is zeker niet zo gegaan dat ik het advies kreeg, ‘oh ja’ dacht en het sindsdien zo doe. Zo gaat dat niet. Het is typisch iets wat je je gaandeweg eigen moet maken, wat moet gaan ‘leven’. En dat is heel geleidelijk gegaan.”

Doorschrijven doet wonderen

“Ik hoorde voor het eerst iets over het belang van het scheiden van de productieve en kritische fase bij het schrijven, tijdens mijn studie Nederlands aan de VU in Amsterdam. Daar werd onderscheid gemaakt tussen het schrijven van de eerste en tweede versie van je tekst. Op de middelbare school had ik dat niet geleerd.”

“Het echte doorschrijven zonder je iets aan te trekken van je interne criticus heb ik pas zo’n 6 jaar geleden geleerd bij Josephine Vrijdaghs in Amsterdam. Bij haar volgde ik een Artist’s Way groep, volgens de methode van Julia Cameron. Het dagelijks schrijven van ‘morning pages is één van de pijlers van die methode, die erop gericht is om in het algemeen (niet voor schrijven in het bijzonder) creativiteit te bevorderen. Bij die morning pages gaat het maar om één ding: doorschrijven. Zelfs de inhoud doet er niet toe, het is radicale free writing. Al schrijf je de grootste onzin, dat maakt niet uit!  Elke dag 3 pagina’s vlot vullen, daar gaat het om. En dat doet inderdaad wonderen. Niet alleen voor je schrijfproces overigens.

1e versies mogen fouten bevatten

Hoe breng je dit advies nu nog in praktijk? “Morning pages schrijf ik nog steeds bijna elke ochtend. En ik schrijf de eerste versies van al mijn teksten veel gemakkelijker en sneller dan vroeger. Meestal valt het met de crap die ik dan produceer echt wel mee! Bovendien merk ik dat het schrijven zonder zelfcensuur voor de deelnemers aan mijn trainingen een grote eyeopener kan zijn: ‘Zo kun je dus ook schrijven, zonder al die moetens en mag-niets die het schrijven belemmeren!’ Ik doe daarvoor wel schrijfsprints met deelnemers aan mijn training. Schrijfsprints betekent 8 minuten lang zo vlot mogelijk doorschrijven. Het  maakt niet uit waarover, in welke stijl of met fouten, als je maar schrijft. Dat blijkt iedereen moeiteloos te kunnen, en zo gek is het helemaal niet wat er dan staat.”

Louise is met name bekend om haar structureringsmethoden voor adviesrapporten, zoals het piramideprincipe. Ze schrijft onder andere columns voor Fiets en het filosofische fietsboek Afzien voor beginners.

Reacties

Er is één reactie over “Schrijfadvies Louise Cornelis: scheid creëren en redigeren”

  1. […] Net online gegaan, in de zomerserie van Tekstblog ‘het beste schrijfadvies dat ik ooit kreeg’, dat van mij: ’schrijf door!’, oftewel: scheid de scheppende fase van het redigeren. http://www.tekstblog.nl/schrijfadvies-louise-cornelis-scheid-creeren-en-redigeren/ […]

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.