Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Welke adviezen hebben communicatieprofessionals en andere schrijvers zoal gehad? Welk advies is hen het beste bijgebleven? En waarom had juist dit advies zo’n effect?  Deze week vragen we schrijfadvies aan Martin Janssen.

Bewust bezig zijn met elke zin, elk woord, elke letter. Martin vertelt: “De tip die mijn schrijfstijl het meest ingrijpend heeft beïnvloed, is deze: stel jezelf bij elke zin die je schrijft de volgende vraag: ‘Is dit de beste zin op deze plek?’ Het komt erop neer dat je heel bewust bezig bent met je tekst, met iedere zin, elk woord, soms zelfs elke letter. Je dwingt jezelf in de schoenen van de lezer te stappen.”

Begin direct spannend

Schreef je anders voordat je deze tip kreeg? “Toen begon ik mijn blogs meestal met het beschrijven van een situatie. Dat is voor een kort stukje tekst zoals een blog eigenlijk best saai. Degene van wie ik de tip kreeg, stelde mij een paar kritische vragen: “Die eerste alinea van je blog, schrap die eens. Wordt het verhaal daar minder van?” Na het weglaten van die eerste alinea viel het begin van mijn blog opeens midden in de gebeurtenissen, waardoor het gelijk een stuk spannender werd.”

Onderling blogs nalezen, analyseren en bespreken

Van wie kreeg je die tip? “Vorig jaar heb ik meegedaan aan de Viva blogwedstrijd. Die wedstrijd wilde ik natuurlijk winnen en dus zocht ik hulp in mijn netwerk. Via Twitter ben ik in contact gekomen met Jacqueline Coppens. Jacqueline is een blogger van het eerste uur. Ze schrijft momenteel aan haar eerste thriller. Onder het genot van een hapje en een drankje hebben we tal van tips besproken, blogs nagelezen en geanalyseerd. Mijn finaleblog is uiteindelijk één van mijn meest besproken blogs geworden, één om te bewaren.”

Elke zin beoordelen op waarde

Hoe breng je de tip nu nog in praktijk? “De tip is routine geworden. Een blog schrijf ik in mijn hoofd. Het is dan enkel nog een kwestie van uitschrijven. Zodra de ʻbodyʼ er staat, ga ik rustig wat zitten schuiven met stukken tekst. Elke zin beoordeel ik op waarde. Geven deze woorden het beste weer wat ik de lezer wil vertellen? Meestal lees ik het stuk daarna nog hardop voor aan mezelf. Op die manier hoor ik of de tekst wel goed loopt.”

Martin is op Twitter beter bekend onder de naam @treincolumn. Op www.treincolumn.nl kom je zijn verhalen op het spoor.

Reacties

Er is één reactie over “Schrijfadvies Martin Janssen: weeg elke zin”

  1. Jacqueline says: | 26/07/2011 om 11:04

    Hi Martin,

    Wat een mooi compliment maak je me daar, maar vergeet niet: het creatieve brein ben je zelf! Keep up the good work en als je vindt dat je je hele leven mag leren, garandeert dat een mooie schrijftoekomst. Je mag altijd bij me terecht, van jou leer ik ook.

    Lieve groet,
    Jacqueline

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.