Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Olga Leever“Begin je tekst met iets wat de lezer direct raakt. Iets wat aanspreekt, nieuwsgierig maakt, vragen oproept. Dat was voor mij de beste tip ever“, vertelt Olga Leever als ik haar vraag wat het beste schrijfadvies is dat ze ooit kreeg.

“Ik kreeg de tip ergens in de jaren negentig. Toen volgde ik een cursus bij Forum in Utrecht (tegenwoordig Centrum voor Communicatie & Journalistiek red.)”, vervolgt ze, “De docent was Hans Smits, hij was toen onder meer journalist bij Vrij Nederland. Hij corrigeerde ook artikelen van ons.”

Eyeopener

Waarom had dit advies zoveel impact? “Het was een echte eyeopener voor me: een stukje tekst dat ik ergens halverwege mijn artikel gebruikte, haalde ik naar boven en ik had al de helft van mijn intro! Technisch goed schrijven, dat lukte me wel. Ook als het verhaal eenmaal op gang was gekomen dan liep de tekst lekker en wist ik van alles in te zetten om de aandacht van de lezer vast te houden. Maar dat begin van een artikel, daar worstelde ik echt mee. Ik begon vaak met het nieuws. Dat is in nieuwsartikelen natuurlijk prima, maar in wervende teksten, human interestartikelen, offertes en brochures is het zoveel leuker om met iets spannends te beginnen!”

Pakkend citaat of aansprekende anekdote

Gebruik je het advies nu nog? “Ik breng het vrijwel dagelijks in praktijk. Nieuwsberichten houd ik feitelijk, maar als het maar even kan zie je in mijn intro’s een anekdote of citaat terug. Of op z’n minst een vraag of stellingname. En dat doe ik natuurlijk ook in mijn titels.
Kijk maar naar mijn blogs of columns. Interviews voor klanten begin ik het liefst met een pakkend citaat of aansprekende anekdote. En dat doe ik ook in mijn eigen offertes: nooit beginnen met Op datum X spraken wij bij u op kantoor over…, maar als het even kan met een citaat of gebeurtenis die plaatsvond tijdens het klantgesprek.”

Olga  is tekstschrijver en schrijftrainer. Sinds 6 jaar is ze eigenaar van www.deschoneschrijfster.nl.

Reacties

2 Responses over “Schrijfadvies Olga Leever: begin spannend”

  1. ´Het beste schrijfadvies dat je ooit kreeg´, begint een leuke serie te worden, Caryn!

  2. Dankjewel Hennie!

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.