Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Na de basisschool leer je pas echt schrijven. Het is net als met autorijden: als je het rijbewijs in je bezit hebt, begint het pas. Je vindt je eigen stijl. Adviezen en tips van collega’s, ouders of docenten kunnen daarbij heel waardevol zijn. De zomer is een goede tijd om eens aan tekst- en communicatieprofessionals te vragen: wat is het belangrijkste schrijfadvies dat je ooit kreeg? En hoe pas je dit nu nog toe? Ik vroeg het Rieneke Kok, hoofdredacteur van het vakblad Home & Living van Uitgeverij Lakerveld.

Vertel over wat jou verbaast

“Het allerbelangrijkste advies dat ik ooit kreeg, is dat schrijven geen wetenschap is “, vertelt Rieneke. “Ik kan soms zo diep in de materie zitten dat ik te veel op details blijf hangen. Dan zoek ik naar de perfecte omschrijving in een volzin. Daarbij kan ik het hoofdonderwerp uit het oog verliezen. Toen ik net als journalist begon, gaf de hoofdredacteur van het vakblad Meubel me daarover een belangrijk advies. Hij zei: ‘Rieneke, het is geen wetenschap. Vertel nou eens gewoon wat jou verbaast aan dit verhaal.  Meestal kan je die verbazing samenvatten in een of twee zinnen. En die verbazing is precies wat de lezer zal verbazen. Dat is de lead en daarna volgt de rest vanzelf’.”

Niet moeilijk doen

Rieneke: “Toen hij dat had gezegd was het vallende kwartje bijna hoorbaar. Natuurlijk, als ik een verhaal tegen vrienden zou vertellen doe ik ook niet zo moeilijk! Dan vraag ik me niet af welk bijvoeglijk naamwoord beter past. Ik vertel het gewoon. Ik schaaf nog wel aan artikelen, maar zodra de kern er staat is het makkelijk. Het ‘geen-wetenschapprincipe’ gebruik ik dagelijks, voor ieder nieuw bericht dat ik schrijf. Vanochtend nog, toen ik een stuk over woonmode schreef . “

Reacties

Geen reacties over “Schrijfadvies Rieneke Kok: schrijven is geen wetenschap”

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.