Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Misschien is alles is te leren. Ook schrijven. Hoe snel dit gaat hangt af van de aanleg en het doorzettingsvermogen van de schrijver. En soms is een schrijfadvies cruciaal. Deze zomer vraagt Tekstblog schrijvende professionals naar het belangrijkste schrijfadvies dat ze ooit kregen. Deze week is Saskia Decorte aan het woord, zij is redacteur bij  Psychologie Magazine.

‘Saai’ schrijfadvies: zorg voor een duidelijke tekst

“Het belangrijkste schijfadvies dat ik ooit kreeg was eigenlijk heel saai: een tekst moet duidelijk zijn. En dat kun je het beste bereiken door van tevoren een opzet te maken van de structuur: wat is de hoofdvraag? Wat wordt de grote lijn? Welke deelvragen wil je in iedere alinea beantwoorden? Geef dit aan met ‘kernzinnen’ of topische zinnen, waar je de rest van de alinea omheen ‘bouwt’. Als je aan het schrijven bent, moet je proberen zo helder mogelijk uit te leggen wat je bedoelt. Vraag je bij het teruglezen van de tekst af of er geen dingen instaan die vragen oproepen bij lezers.”

Een artikel moet staan als een huis

Waarom was dit advies zo belangrijk voor je? “Vroeger dacht ik dat teksten goed waren als ze ‘mooi’ zijn, nu ga ik ervan uit dat ze goed zijn als ze duidelijk zijn. En dan heb ik het vooral over journalistieke artikelen, die ik voor mijn werk schrijf. Gek genoeg heeft dat het schrijven voor mij veel makkelijker gemaakt. Ik ga nu niet meer zitten wachten tot er prachtige zinnen en leuke woordspelingen in me opkomen, maar bouw een artikel op als een huis. Eerst het fundament met de hoofdlijn en topische zinnen. Als dat ‘staat’ vul ik het in met tekst. Dan heb ik eigenlijk al een huis. Als ik dan zin, tijd en inspiratie heb kan ik dat huis nog versieren met mooie formuleringen. Maar dat is eigenlijk iets extra’s. Aan prachtige zinnen heb je niets als je huis ondertussen instort.”

Kleine blokjes in een logische volgorde zetten

“Het advies kwam tijdens één van de eerste vakken die ik volgende bij de deeltijdopleiding Journalistiek voor Academici, aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik breng het advies nog dagelijks in praktijk. Als ik artikelen van freelancers beoordeel kijk ik altijd of de grote lijn duidelijk is, of er informatie ontbreekt en of er dingen instaan die vragen oproepen bij lezers. En natuurlijk pas ik het advies toe als ik zelf schrijf. Vanmiddag heb ik nog geprobeerd om een berg wetenschappelijk onderzoek te ordenen tot een opzet voor een artikel. Een artikel wordt zo minder een enorm ‘ding’. Het voelt meer als allemaal kleinere blokjes informatie (de alinea’s) met elk een eigen onderwerp, die je in een zo logisch mogelijke volgorde achter elkaar zet.”

Reacties

Geen reacties over “Schrijfadvies Saskia Decorte: bouw je tekst op met topische vragen”

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.