Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Het is zomer en Tekstblog vraagt schrijvers, journalisten en andere communicatieprofessionals naar het beste schrijfadvies dat ze ooit kregen. Vandaag heb ik de eer om Thomas Blondeau het hemd van het lijf te vragen. Thomas is schrijver, journalist en dichter. Het belangrijkste schrijfadvies dat hij ooit kreeg: ‘Schrijf 2000 woorden per dag’.

Niet langer verbergen achter dagdromerij

Waarom was dit advies zo belangrijk? “Toen ik aan mijn eerste roman begon, waren er genoeg notitieboekjes, kladjes en chocoladewikkels die ik vulde met opzetten, karakterschetsen en observaties.  Zodra ik mezelf een quotum oplegde, kon ik me niet langer verbergen achter dagdromerij of goede intenties. Aan het einde van de dag moest er iets liggen. Geen smoesjes. 2000 woorden, zo’n 4 kantjes, is ook geen kattenpis. Het is ook eerlijker dan je voornemen om 8 uur te moeten schrijven. Dat wordt dan al snel 8 uur Facebooken, marges aanpassen, lettertypes uitzoeken en mail checken.”

“Pas als er tekst ligt kun je beslissen of het aan je verwachtingen beantwoordt. Daarnaast ontlokt het ene idee het andere. En je weet pas of je geloofwaardig 80 olifanten een afgrond in kan laten storten, als je het beschrijft. Kun je dat niet, dan moet je op zoek naar een ander verhaal. Of een ander vak.”

Over leven en schrijven

Van wie kreeg je het advies? “Van Stephen King. Niet mijn favoriete auteur maar wel één die ik bewonder vanwege zijn inzet en gigantische productie. In zijn schrijversautobiografie Over leven en schrijven doet hij zonder opsmuk kond van hoe het erbij hem aan toe gaat. Ooit zei hij in een interview dat hij elke dag 2000 woorden schrijft. Behalve op zijn verjaardag en met Kerstmis. In zijn boek geeft hij toe dat dit gelogen is. Hij schrijft echt élke dag 2000 woorden.

Iedere tip heeft een uitzondering

En nu? Hoe breng je het advies nog in de praktijk? “Niet! Ik werk nog wel met quota maar pas die aan mijn werkdag aan en het soort tekst dat ik moet schrijven. Dat zorgt wel voor problemen. Een dag herschrijven is belangrijk werk maar moeilijker kwantificeerbaar. Dan durf je wel eens verder te schrijven in plaats van wat te bezinnen of herschrapwerk uit te voeren. Daarnaast geloof ik ook niet meer in schrijftips. Voor iedere tip, zelfs de meest basale, kan ik een uitzondering bedenken. Ik ken schrijvers die nog geen 4 boeken per jaar lezen, die niet elke dag schrijven, die niet schrijven over wat ze kennen, die wel of geen opleiding daartoe hebben gehad, die een boek niet laten lezen door anderen.. Ze doen het allemaal best aardig.”

Het gaat om wat er te lezen valt

“Neem quota’s. Grunberg zegt 1500 woorden per diem te schrijven, Kingsley Amis hield vast aan 500, Jeroen Brouwers doet een dag over een zin en Joyce was al blij met zes. Tja.. Uiteindelijk gaat het erom wat er te lezen valt, niet hoe het er is gekomen. Chefs kijken toch ook niet naar kookprogramma’s?

Over Thomas Blondeau

Thomas Blondeau is journalist en schreef de romans eX en Donderhart. Ook is hij columnist voor HP/De Tijd en Cobra.be. Meer over hem lees je op zijn website www.thomasblondeau.com.

Reacties

Geen reacties over “Schrijfadvies Thomas Blondeau: geloof niet in schrijftips”

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.