Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van Protaal. Op Posted on 21 november, 2012by

HamsterSchrijven kost tijd. Meer tijd dan praten, meestal. Ook een PowerPoint is vaak sneller gemaakt dan een artikel. Maar hoeveel tijd mag schrijven eigenlijk kosten? Veel mensen vinden dat schrijven hun meer tijd kost dan ze lief is. Ze willen sneller schrijven. Je kunt vaak tijd besparen als je efficiënt schrijft. In dit artikel lees je over een aspect dat heel veel tijd kost: hamsteren.

Lang bezig met inhoud

Sneller schrijven is mogelijk als je inzicht hebt in je eigen schrijfpatronen. De een begint direct te typen als hij een leeg beeldscherm ziet. Een ander schuift het schrijven voor zich uit en wacht op inspiratie . Maar er zijn ook mensen die telkens nieuwe dingen willen opzoeken of uitzoeken. Dit type schrijver wordt ook wel de ‘hamster’ of de ‘wetenschapper’ genoemd. Deze schrijvers weten veel, maar de kennis blijft in hun hoofd. Ze komen (bijna) niet aan schrijven toe, omdat ze te lang bezig zijn met de inhoud.

Honger naar kennis

Voordat je een tekst kunt schrijven, heb je vanzelfsprekend kennis nodig. Het maakt niet uit of dat een artikel is of een rapport of notitie. De eerste fase van het schrijfproces bestaat altijd uit het verzamelen van informatie. Welke informatie kan er allemaal in je tekst? Je verzamelt informatie die in je hoofd zit. Of je overlegt met een collega. En je (her)leest een boek over het onderwerp. Ook Google helpt je graag in je honger naar kennis.

Schrijven kan eindeloos duren

Doordat je je kennis verzamelt, denk je vooraf na over wat je wilt schrijven. Het voordeel is dat je je hoofd leeg maakt, zonder dat je hoeft na te denken over de volgorde. Bovendien krijg je steeds meer kennis. Maar er schuilt ook een valkuil in de schrijffase van het informatie verzamelen. Feitelijk gezien ben je namelijk nooit klaar met verzamelen. Er is altijd wel weer iets te bedenken wat je ook nog moet uitzoeken. Zo kan schrijven eindeloos duren.

Tekst is sluitpost

DecibelmeterDe schrijverstypen ‘hamsters’ en ‘wetenschappers’ willen graag volledig zijn. Dat gaat niet samen met sneller schrijven. Als ze een artikel of een rapport schrijven,moet het kloppen, tot op het kleinste detail. Ik zie deze eigenschap vaak bij professionals. Bijvoorbeeld bij Klaas, een van mijn cursisten. Hij is adviseur en onderzoekt geluidklachten. Hij meet bijvoorbeeld in huizen hoeveel geluid een verwarmingsketel maakt. En of dat mag volgens de wet en of er een fout gemaakt is tijdens de bouw. Hij doet metingen in een huis, onderzoekt geluidslekken en meet isolatiemateriaal. Allemaal manieren om informatie te verzamelen om te komen tot een goed antwoord. Voor die opdracht heeft hij ongeveer 8 uur de tijd. Maar doordat hij zoveel tijd kwijt is met het verzamelen van gegevens, kan het zijn dat die 8 uur al op zijn, voordat hij aan zijn rapport kan beginnen. En juist voor dat rapport wordt hij betaald. De ‘hamster’ weet vaak enorm veel. Toch is de tekst vaak een sluitpost: iets wat ook nog moet. Daardoor wordt een rapport soms afgeraffeld of een artikel niet geschreven.

Verzamel met focus

De oplossing voor hamsteren is simpel en lastig tegelijk: verzamel met focus. Sneller schrijven begint met focus of wat je wilt verzamelen. Je verzamelt met focus als je begint met het opschrijven van de vraag die je met je artikel of rapport wilt beantwoorden. Het antwoord hoeft niet te bestaan uit alle kennis die jij hebt. Welke informatie is nodig (need to know)? En welke informatie is leuk om te weten (nice to know)? Dat klinkt simpel, maar in de praktijk kan dat ook lastig zijn. Dat heeft te maken met het spanningsveld van de inhoud. Als je inhoudsdeskundig bent, is het soms lastig te beoordelen wat je lezer echt nodig heeft om je boodschap je kunnen begrijpen of aanvaarden. Maar alleen het bewustzijn heeft vaak al effect. Als continu in de gaten houdt wie je lezer is en wat hij nodig heeft, kun je vaak eerder stoppen met verzamelen. En dat bespaart je tijd.

Reacties

Geen reacties over “Sneller schrijven: schuilt er een hamster in jou?”

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.