Tekstblog: een onafhankelijk, online platform voor tekst- en communicatieprofessionals

 

Door: van Koppie Communicatie. Op Posted on 24 december, 2010by

Shirt met de tekst 'wil je daggeren?' De eerste verkiezing voor Woord van het Jaar was in 2003. Aan de hand van neologismen of teruggevonden oude woorden werd een beeld gegeven van gebeurtenissen die hun stempel drukten op een bepaald jaar. Nu, 7 jaar later, vindt de verkiezing nog steeds plaats. Het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2010 is ‘gedoogregering’. De hele natie heeft het erover. Televisieprogramma’s besteden er aandacht aan, kranten smullen ervan en BN-ers twitteren zich suf over ‘het woord’. Nummer 2 en 3 zijn respectievelijk ‘daggeren’ en ‘bestuursobesitas’. Zo’n 20.000 stemmers hebben voor deze top 3 gezorgd.

Betekenis van de nieuwe woorden

Gedoogregering, daggeren en bestuursobesitas: de populairste nieuwe woorden van 2010. Als ik kijk naar de betekenis van deze woorden, dan heb ik er wat moeite mee.

Gedoogregering
Een ‘gedoogregering’ is een ‘minderheidsregering die voor besluitvormingbetekenis van het woord 'gedoogregering' op bepaalde beleidsterreinen gesteund wordt door een gedoogpartij, d.w.z. een partij die niet tot de regering behoort, maar een gedoogakkoord met de coalitiepartijen heeft gesloten, synoniem: gedoogkabinet’. Zonder deze uitleg is dit woord voor andere interpretatie vatbaar. Is zo’n regering er eentje die veel gedoogt, een die zo nu en dan een oogje dicht knijpt?

Daggeren
‘Daggeren’ is ‘erotisch dansen, waarbij de danspartners dansend ‘de daad’ nabootsen’. Verrijking van de taal? Of ‘verOh oh Cherso-ing’ van de taal? ‘Droogneuken’ is voldoende, ‘daggeren’ te veel.

Bestuursobesitas
buik met meetlint ‘Bestuursobesitas’ is de ‘overdreven neiging om beleid te maken en op de uitvoering hiervan toe te zien, synoniem: bestuurlijke obesitas, bestuurlijke vetzucht’. Daar hebben we toch al woorden voor? Obesitas heeft met vet te maken. Tastbaar, blubberend, putten bevattend vet. Niet met besturen.

Waarom zo’n verkiezing?adoptiekippen op een rijtje

Voor de definitieve uitslag werd al veel gediscussieerd over de genomineerde woorden. Onder meer via Twitter, Facebook en in radio-  en televisieprogramma’s. De discussie had wat mij betreft ook mogen gaan over het nút van deze verkiezing. Waarom moeten we onze toch al redelijk ingewikkelde taal aanvullen, ik zeg bewust niet verrijken, met woorden die van tijdelijke aard én overbodig zijn? Weten we over 10 jaar nog wie ‘bokitoproof’ is, waarom we ‘formatiemoe’ zijn en of we ‘adoptiekippen’ kunnen eten?

En waarom zijn Nederlanders zo gespind op democratische invloeden? We laten een loodgieter toch ook niet meebeslissen over een chirurgische ingreep? Het moeten taalarmen zijn geweest die voor deze woorden hebben gestemd. En dan hebben we het maar niet over de scheppers van deze termen. Eerdere verkiezen hebben geresulteerd in het benadrukken van woorden als ‘vleesverlater’, ‘beurtbalkje’, ‘lokhomo’, ‘swaffelen’, ‘genverbrander’, ‘slurptaks’ en nu ‘verrijken’ we onszelf met ‘oranjebabe’, ‘knoflookcrisis’, ‘dakevangelist’, ‘pingen’, ‘pino’ en ‘chillaxen’.

‘Tentsletje’ het populairst in België

2 mensen in een tentOnze zuiderburen doen het geen haar beter. Ons woord van het jaar gaat over politieke betrekkingen. Die van de Belgen over lichte zeden: ‘tentsletje, een meisje dat bijvoorbeeld op een festivalweide met verschillende mannen seksuele betrekkingen in haar tentje heeft’ is de absolute nummer 1.

Wat schieten we op met dit soort vernieuwingen in onze taal? Is het moderniseren? Of molesteren? Hoe dan ook het samenvoegen van alle nieuwe woorden levert boeiende resultaten op:

Mijn kutmarokkaanse lokhomo is een pino. Ik ga hem zo pingen met de vraag of we samen kunnen chillaxen en het comadrinken kunnen opleuken. Ik ben ook benieuwd wat hij vindt van de knoflookcrisis en de dakevangelist die door iedereen is ontvriend vanwege zijn geswaffel en gezeur over moslimmoeheid. Ondertussen verorberen we mijn favoriete hobbykip die ik speciaal voor hem heb bereid…

Reacties

Er is één reactie over “Woord van het jaar: wat schieten we ermee op?”

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Marieke Pool en Marieke Pool, Tekstblog. Tekstblog heeft gezegd: #gedoogregering, #daggeren, #bestuursobesitas… Wat hebben we eigenlijk aan zo'n verkiezing voor #Woord van het Jaar? http://bit.ly/gcPJzL […]

Schrijf een reactie

Op deze pagina kunnen geen comments worden geplaatst.